16 januar, 2007

Drivhuseffekten: det bliver bedre og bedre

Fjernsyns-nyhederne fik igen idag tiden til at gå med endnu en serie indlæg om, hvordan vi skal yde og ofre for, at vi kan redde verden og os selv fra drivhuseffekten. Skidt med, som tidligere nævnt her på bloggen, at Europa-komissionen har fundet ud af at Nordeuropa faktisk vil have enorm nytte af drivhuseffekten. Endnu en nyhed, denne gang en der ikke kom ud over erhvervs-sektionen i Politiken:

Den usædvanligt varme vinter har sat gang i bekymringer om skipister uden sne, bjørne, der ikke vil gå i hi, og gletchere, der smelter dråbe for dråbe.

Men andre nyder godt af de stigende temperaturer, som ifølge mange eksperter skyldes menneskeskabt global opvarmning.

Majsen for eksempel. »For 25 år siden kunne man ikke dyrke majs i Danmark, som man kan i dag«, fortæller Carl Åge Pedersen, fra Dansk Landbrugsrådgivning til Landbrugsrådets magasin Foodculture.

Vokser med varmen

Majsplanten trives i det milde klima.

I modsætning til korn, vokser majs mere og mere, jo varmere det bliver.

Hvede, ruge og havre vokser bedst i et sommervejr, mange danskere ville betegne som halvkedeligt med 15 til 20 grader.

Solsikker og sojabønner

Hvis temperaturstigningen fortsætter, bliver der mulighed for nye afgrøder som solsikker, sojabønner og vinterhavre på danske marker.

Dansk Landbrugsrådgivning eksperimenterer løbende med nye afgrøder, der kan vokse ved højere temperaturer.

Der har været forsøg med hirse og kornsorten quinoa, der traditionelt dyrkes i Sydamerika.

I den rapport, Europa-kommissionen offentliggør i denne uge slås det blandt andet fast, at høst-udbytter i nordeuropa vil stige med op til 70%.

Etiketter: ,