14 januar, 2007

Racist: du kan kun være det, når du er hvid

På Uriasposten kunne Kim for et par uger siden fortælle om Joseph Harker, der mente man ikke kan være racist, når mand er sort. Jeg mener nu, jeg har fundet et godt argument for det modsatte, nemlig Kamau Kambon:


Ordene faldt under en paneldebat om mediedækningen af orkanen Katrina i 2005. De fleste vil huske, at samtlige medier spillede det op som et tilfælde af at det - takket være regeringens onde racistiske gøren ingenting - hovedsageligt var fattige sorte, der blev dræbt. Et eksempel fra Politiken 30. september 2005:

De var sorte, men uanset de lidelser, fattige sorte har oplevet og tålt i det forgangne århundrede, havde de god grund til at være overraskede over, at de ikke blev behandlet som borgere, men som affald.

Færre vil huske, at det direke modsatte viste sig at være tilfældet: sorte var drastisk under-repræsenterede blandt de dræbte. Fra Kristeligt Dagblad 21. december 2005:

Registreringen viser, at 42 procent af ofrene var hvide (fra Europa, Mellemøsten eller Nordafrika), mens 48 procent var sorte (afro-amerikanere). Tallene skal ses i forhold til, at 28 procent af byens indbyggere er hvide og 67 procent sorte. Antallet af hvide ofre er således en halv gang større, end man kunne forvente alene på baggrund af befolkningsgruppens størrelse.

Mandens tale i hele sin længde (9 minutter) kan ses her.

Etiketter: