31 oktober, 2007

Taliban lider nye nederlag II

I store dele af Irak er den lokale stammebefolkning efterhånden blevet træt af kampene og har lavet fredsaftaler med den irakiske regering of koalitionsstyrkerne i landet. Dette har ført til, at oktober 2007 ifølge ICC.com er den oktober siden iraks befrielse, der har set det absolut laveste antal dræbte koalitionsstyrker overhovedet. Antallet af dræbte irakiske sikkerhedsstyrker har ikke været lavere siden engang i 2003 eller 2004, og antallet af dræbte civile har ikke været lavere siden december 2005.

Indtil videre har de målrettede forsøg med at vinde stammerne over på regeringens og koalitionsstyrkernes side ikke ført til lignende resultater i Afghanistan, men det kan være ved at ændre sig. Afgha.com kan således fortælle, at Alizai-stammen i Afghanistans Helmand-provins ligger i forhandlinger med den afghanske regering om at stoppe deres støtte til Taliban. Alizai-stammen udgør flertallet i Helmand-provinsens nordlige del, hvor de danske styrker i Afghanistan er stationeret, og hvor byen Musa Qala, kaldet "Talibans kronjuvel" ligger. Titlen fik byen, da britiske officerer efter danske og britiske styrker succesrigt havde holdt byen i måneder lavede en aftale med Alizai-stammen om at de skulle overtage sikkerheden der, hvorefter de overleverede byen til Taliban.

Indtil da havde de danske styrker i Musa Qala tilføjet angribende Taliban-styrker så svære slag, at talebanerne havde givet dem det ærefulde tilnavn "Tigrene der skyder på alt". Samtidig begyndte Taliban at have problemer med at overtale sine krigere til at kæmpe med danskerne, da nederlag var garanteret.

Måske er det de hårde slag, danskerne tilføjede dem, der har fået Alizai-stammen på bedre tanker end at støtte Taliban. I hvert fald lover udviklingen godt for Afghanistans fremtid.

Etiketter: ,