28 maj, 2006

Jundallah

Når nu en eventuel invasion af Iran lige så stille rykker nærmere kunne det være interessant at se på nogle af de guerilla-bevægelser, der for tiden huserer i Iran og prøver at hævde forskellige etniske minoriteters rettigheder. Personligt har jeg et lille stykke tid interesseret mig for Jundallah (Guds Hær), en guerilla-gruppe der huserer i Irans sydøstlige Sistan og Baluchistan-provins. Provinsen er, som sidste led af navnet indikerer, befolket af etniske Baluchere, der modsat de regerende shiitiske mullaher er sunni-muslimer.

Hvad gruppen reelt står for står hen i det uvisse. Den iranske regering påstår at det er en Taliban-sympatiserende gruppe - hvilket faldet godt i tråd med dens navn. Problemet med iranernes version opstår når de prøver at overbevise folk om at det er amerikanerne og briterne, der lige over grænsen slår Talibanere ihjel i hundredevis, der står bag Jundallah.

Selv siger Jundallah via sin leder Ahmed Rigi, at den er en befrielsesbevægelse, der udelukkende er ude efter at få den iranske regering til at gå ind på gensidige forhandlinger, så undertrykkelsen af Baluchierne kan stoppe. Forneden har jeg sammensat en oversigt, der så godt som jeg nu har kunnet har kortlagt Jundallahs færden siden juli sidste år.