28 januar, 2007

Dødspatruljer i Irak

Efter en uges penge brugt i slægtsforskningens tegn er det ved at være på tide at tage blogningen op igen. Næsten vanen tro leverer de danske medier anledningen, denne gang dog på en positiv - eller rettere informativ måde.

Det er Dags Dato Special fra i onsdags, der er tale om, men dokumentaren The Death Squads om de dødspatruljer, der i Irak står for hovedparten af de fund af torterede og henrettede lig, vi hører om i medierne.

Dokumentaren gør et godt job med at samle indikationer på, at det er militsmænd loyale over for de to iransk-støttede militser Badr-brigaderne og Mahdi-hæren, der står bag. Værten Deborah Davies´ teatralske påfund (som at iklæde sig skudsikker vest, en konvoj af biler og 100 livvagter for at afhente billeder og video i en konvolut der lige så godt kunne være overbragt med posten) kunne jeg godt have undværet, men generelt er dokumentaren uhyre seværdig.

En ting man dog skal holde sig in mente: få mennesker med magt i Irak kan siges at være uskyldige. Den irakiske hovedkilde til dokumentaren - det sunnimuslimske parlamentsmedlem Mohammed al-Daini - nævnes som "modstander af den amerikanske besættelse". Oversæt dette som "støtte af de sunnimuslimske terrorister".

Han er heller ikke ked af at vise det. HRINFO kunne i efteråret i sit ugebrev for ugen 29. september til 5. oktober afsløre, at de havde video af at han han truede journalister på tv-stationen al-Iraqiya på livet. Inden der var gået en uge var al-Iraqiya-journalisten Raid Qais Al Shammari blevet skudt i sin bil i Baghdad, og tre dage senere blev hans kollega Ali Halil dræbt på samme måde.

Tilsvarende skal man holde sig in mente, at bare fordi ti af hans fætre blev henrettet efter at have besøgt ham betyder det ikke, at de var rene uskyldigheder. Hvad Hr. al-Daini´s fætre er i stand til kan man se af en elfte fætter, Rasool al-Daini. Han blev arresteret i torsdags for en imponerende række af forbrydelser:

The source said that Rasool Al Daini is accused to being involved in killing 49 civilians in Kanaan city in addition to his responsibility of displacing tens of Shiite and Kurdish families, assassinating tens of people and targeting the Iraqi security members

Med det in mente kan man imidlertid roligt se dokumentaren, hvis man ikke allerede har fået det gjort. Youtube´s version har problemer med synkroniseringen af lyd og billede, så prøv google video´s istedet:

UPDATE:

Fremviseren fra Google Video lader ikke til at virke her på bloggen, så jeg har slettet den. Istedet kan man vælge mellem selv at tage over på Google Video´s site og selv se dokumentaren der, eller se den i fem dele her på bloggen:

Etiketter: , , , , ,