05 juni, 2006

Et terrornetværk på tværs af Atlanten

Jyllands-Posten kan fortælle, at arrestationen af 17 terrormistænkte i Canada har forbindelse til lignende sager i Danmark, Sverige, Bosnien, Storbritannien, USA og Bangladesh, men forsømmer at fortælle lige præcist hvilke forbindelser, det skal være. Politiken har lidt flere oplysninger, men det står stadig sørgeligt til med detaljer. Ergo har jeg gravet lidt. I det følgende er sagerne delt op på de undergrupper, der er tale om:

Canada

I Canada er der tale om sammenlagt 17 arresterede, hovedsageligt med en sydasiatisk baggrund (=Indisk eller Pakistansk), enten direkte eller indirekte via indvandring til først Jamaica og Trinidad og Tobago under koloni-tiden, siden derfra til Canada. Sidstnævnte gruppe muslimske indvandrere forsøgte i 1990 ved et kup at gøre Trinidad og Tobago til et islamisk diktatur, men fejlede heldigvis.

Andre af de arresterede stammer fra Somalia og Egypten. Af de 17 er 5 ikke blevet offentligt identificerede, da de endnu ikke er myndige, men de andre 12 har vi navnene på. De 10, der blev arresteret natten mellem fredag og lørdag i Toronto og Mississauga er blevet identificeret som følger:

I Toronto:
Fahim Ahmad (21)
Jahmaal James, (23)
Amin Mohamed Durrani (19)
Steven Vikash Chand (alias Abdul Shakur) (25)

I Mississauga
Zakaria Amara (20)
Asad Ansari (21)
Shareef Abdelhaleem (30)
Qayyum Abdul Jamal (43)
Ahmad Mustafa Ghany (21)
Saad Khalid (19)

Dertil kommer yderligere to, der blev arresteret i august 2005 da de prøvede at krydse ind i Canada bevæbnet med sammenlagt tre skydevåben gemt forskellige steder på kroppen. Begge to afsoner for tiden to-årige fængselsstraffe for det. Deres navne:
Mohammed Dirie (22)
Yasim Abdi Mohamed (24)

Razziaerne, der resulterede i de 15 arrestationer i weekenden blev sat i gang, da gruppen havde købt 3 ton ammonium-nitrat til at bygge bomber af. Forskellige mål for deres angreb er blevet nævnt - Det canadiske parlament og Peace Tower i Ottawa og CN Tower og børsen i Toronto i en kilde, hvortil er føjet Toronto-hovedkvarteret for Canadas sikkerhedstjeneste i en anden. Mål de er omtalt som bare at overveje inkluderer derudover amerikanske olieraffinaderier og et amerikansk tårn de mente kontrollerede GPS-systemet.

USA og Bangladesh

Den amerikanske aflægger af sagen omfatter to personer, begge fra Atlanta, Georgia:
- Syed Haris Ahmed (21)
- Ehsanul Islam Sadequee (19)

Mange detaljer i sagen er stadig hemmelige, men det er fastslået, at de to mødte hinanden i Al-Farooq Masjid-moskéen i Atlanta, Georgia. Syed Haris Ahmed lader til at have været den mest aktive, og har blandt andet deltaget i militær-træning i Georgias bjerge og søgt i 2005 at modtage terrorist-træning i Pakistan under en rejse dertil.

Begge mænd filmede potentielle terrormål i Washington DC i USA, blandt andet USAs kongres, Verdensbanken, et frimurer-tempel og et brændstof-lager. Begge tog derefter til Canada i marts 2005 for at diskutere målenemed den canadiske gruppe. FBI blev opmærksomme på dem og arresterede Ahmed 23. marts 2006 i USA og Sadequee 17. april i Bangladesh.

Danmark, Bosnien og Sverige

Denne aflægger af sagen kom til offentlighedens kendskab 19. oktober, da bosnisk politik arresterede to mand i en lejlighed nær Sarajevos lufthavn. Disse havde været i gang med pver den sidste måned at gøre klar til et selvmords-angreb i byen. En af dem prøvede, med en pistol i hånden, at forhindre politiet i at komme ind i lejligheden, men blev overtalt til at overgive sig. I lejligheden blev blandt andet fundet 30 kilo sprængstof, en selvmordsvest og adskillige skydevåben. De to i lejligheden blev identificeret som
- Abdulkadir Cesur (18), en tyrker med opholdstilladelse i Danmark, og
- Mirsad Bektasevic (19), en muslim fra Montenegro, der har fået svensk statsborgerskab.

Senere blev der foretaget yderligere arrestationer både i Bosnien og Danmark. I Bosnien blev to lokale bosniere arresteret 19. november og sigtet for at give støtte til terrorgruppen, mens en tredie blev arresteret 24. november i besiddelse af yderligere 10 kg sprængstof. Ingen af de sidste tre er blevet identifieret.

I Danmark blev der under razziaer 27. november arresteret 21, hvoraf de 17 dog hurtigt blev løsladt. Siden blev yderligere 3 arresteret. Under razziaerne blev der beslagtlagt computere, mobiltelefoner, bøger og blandt andet 200.000 kroner i kontanter. Teorien går på, at de arresterede i Danmark har ydet støtte - blandt andet økonomisk, til at købe sprængstoffer - til de to i Bosnien. Ingen af de arresterede i Danmark er blevet identificeret ved navn, men de fleste er blevet udpeget som af Mellemøstlig oprindelse.

Målet for denne gruppe er blevet identificeret som hovedkvarteret for EUFOR, EUs fredsbevarende styrker i Bosnien, i Butmir nær Sarajevo. Basen indeholder også et antal danske soldater.

Storbritannien

Under overvågnignen af de to terrorister i Sarajevo blev det bosniske politi klar over, at de korresponderede via email og telefon ikke bare med dem der senere blev arresteret i Danmark, men også med en mand, der siden 2003 var blevet skygget rundt på internettet under dæknavnet irhabi007. Hvor det britiske politi ikke før havde kunnet identificere ham fandt de nu ud af hans rigtige navn, og kunne derefter sprænge en terrorcelle i Storbritannien. Omtrent samtidig med arrestationerne i Danmark blev de følgende tre derfor arresteret der:
- Waseem Mughal (22)
- Younis Tsouli (22)
- Tariq Al-Daour (19)

Mens Al-Daour slap med at blive sigtet for at rejse penge til terrorangreb blev de to andre sigtet for at planlægge terrorangreb, ifølge politiet ved at detonere en bilbombe og følge op med selvmordsangreb, formentlig under juleindkøbene i december 2005.

Sammenhængen

Manden, der bandt alle grupperne sammen indtil han blev arresteret sidste år er Younis Tsouli. Siden 2003 har han fungeret som en online propagandacentral, der har spredt terrorvideoer og vejledninger i at bygge forskellige slags bomber over hele verden. Anti-Defamation League og The Star har mere om ham. Sidstnævnte er også den mest detaljerede gennemgang af den canadiske terrorgruppe, jeg har set.

UPDATE:

Frontpagemag har baggrund på den canadiske gruppe (hat tip: Kim). En smagsprøve:

A large problem in Canada’s fight against terrorism at home was the previous
Liberal government, which was voted out of power earlier this year after 12 years of rule. The Liberals are Canada’s party of multiculturalism. As a result, the Liberal government hesitated to crack down hard on terrorist groups, enforce deportation orders (such as the one against Ahmed Ressam) or tighten lax immigration and asylum laws for fear of alienating the urban ethnic vote that forms a large part of their constituency.

Former Liberal Prime Minister Jean Chretien once even had the temerity to say that there were no terrorist groups in Canada, causing CSIS to go to the Canadian public via the media to contradict him, saying there were at least 50 terrorist organizations operating on Canadian soil. A vindictive Chretien then cut CSIS’ budget. So is it any wonder that Canada’s only court-recognized expert on jihadism, Tom Quiggen, recently told a Canadian national newspaper that “…some of the world’s most infamous terrorists have operated in Canada almost unhindered for years.”


s