28 oktober, 2006

Mutation

18. oktober kunne den danske presse (for eksempel JP) fortælle os, at vi vil udvikle os til to foreskellige racer: en overklasse af høje, smukke, kreative Radikale, og en underklasse af grimme, dumme dansk folkepartister (mit ordbrug, ikke mediernes). Historien blev præsenteret som en ny videnskabelig rapport, men var reelt bare et PR stunt i anledning af Bravo TV´s 21 års fødselsdag (det oprindelige essay kan findes her, og en kritik af det her).

Det betyder imidlertid ikke, at evolutionen er noget der kun har regeret i fortiden.

For nogle år siden (det må have været i 1999 eller 2000) kunne man i fjernsynet se serien "Prey", der handlede om hvordan der mellem os havde udviklet sig en ny menneskerace, og hvordan den nu var igang med at udrydde os. Den nye menneskerace så udadtil ud som os, men var stærkere, klogere, havde seks livmødre (!) så kvinderne kunne have seks graviditeter undervejs ad gangen, og var generelt nogle ret så overlegne typer.

Dengang kunne kan trække lidt på smilebåndet af det (mutationerne var også udløst af drivhuseffekten), men at menneskeracen jævnligt muterer og skaber grobund for nye racer (som for eksemel Neanderthalerne og vores forfædre Homo Sapiens udviklede sig væk fra hinanden) er fakta. Et par eksempler:

  1. En rumænsk kvinde føder i 2005 to tveæggede tvillinger med to måneders mellemrum. Årsag? Hun har to livmødre, noget der åbenbart er tilfældet for én ud af 50.000 kvinder i verden har (Kilde).
  2. Efter et biluheld i 1994 opdager læger en gruppe af mere eller mindre nært beslægtede mennesker i USA, der op til otte gange så solide knogler som "normale" mennesker. Én har haft problemer med at få opereret sin hofte: "He's had several failed hip replacements because they can't screw the prosthesis into his bone," Insogna says. "It's too hard."(Kilde)
  3. I 2004 opdager videnskabsmænd i Tyskland en 4-årig knægt der har dobbet så megen muskelmasse som sine jævnaldrende, og halvt så meget kropsfedt. I en alder af 4 kan han holde 3½-kilos vægte ud fra kroppen i strakt arm. Mutationen der gør det muligt er et gen der blokerer for produktionen af et hormon der begrænser muskelvækst, og som han åbenbart har fået fra morens side af familien (Kilde).

Den samme mutation som hos drengen var allerede blevet spottet flere år før hos både mus og kvæg. En mutation, der endnu ikke er blevet set i mennesker, men til gengæld hos mus er de såkaldte X-mus, der kan regenerere hele led eller enddog vigtige organer som hjerne, lever og hjerte. Intet taler mod, at samme mutation ikke også skal kunne finde sted hos mennesker.

Selvfølgelig er der dog også en bagside til medaljen: Den rumænske kvindes krop er ikke reelt indrettet til at have to livmødre, så under den første fødsel fik hun åndedrætsbesvær; familien med de stærke knogler har som sagt problemer med påskruede proteser, og er desuden så tunge at de har problemer med at svømme, og muskel-knægten tror videnskabsmændene måske engang i fremtiden vil få problemer med hjertet. Tilsvarende er X-musenes evne til at regenere organer grundet i at de ikke danner arvæv. Det gør det muligt at blive ved med at omforme legemet (feks genvokse et lem), men gør dem til gengæld også til nemmere ofre for infektioner.