28 januar, 2007

Mens vi venter på 20.000 amerikanere

Allerede før yderligere 20.000 amerikanske tropper er landet i Irak begynder de at påvirke kampene i landet. De to hoved-lejre, der lejlighedsvist slår koalitions-styrker ihjel er blevet mål for yderligere angreb i opløbet til troppeforstærkningerne:


For de sunni-muslimske jihadier i det al-Qaeda-centrerede Irakiske Mujahedin Shura-Råd er det et simpelt spørgsmål om overlevelse. Fallujah viste jihadierne, at bykamp mod amerikanere ikke fører til andet end tusindvis af døde jihadier. Derfor er de af deres nye leder Abu Ayyub al-Masri blevet beordret til at flygte fra Baghdad til Diyala-provinsen, hvor de imidlertid er blevet mål for en ny irakisk-amerikansk offensiv, der allerede har slået 50 af dem ihjel.

For de shia-muslimske jihadi der er nuværende eller tidligere medlemmer af Moqtada al-Sadr´s Mehdi-hær er det mere et spørgsmål om politisk end fysisk overlevelse, al den tid at moder-organisationen ikke officielt er i kamp med hverken den irakiske regering (den samarbejder ofte med den) eller de amerikanske styrker, men ikke desto mindre kan se sine kadrer af tortur-bødler blive stadig mere udtyndet af en bølge af arrestationer. Hidtil er over 600 Sadrister blevet sat bag tremmer, deraf 16 af høj rang. En syttende er blevet dræbt. Af samme grund er mange af lederne af Baghdads dødspatruljer også flygtet til Iran (via LGF - hold den tidligere fremførte skepsis overfor sunnimuslimske MP´ers beskyldninger for øje, men overvej også om det ikke kan være sandt):

DEATH SQUAD leaders have fled Baghdad to evade capture or killing by American and Iraqi forces before the start of the troop “surge” and security crackdown in the capital.

A former senior Iraqi minister said most of the leaders loyal to Moqtada al-Sadr, the radical anti-American cleric, had gone into hiding in Iran.

Among those said to have fled is Abu Deraa, the Shi’ite militia leader whose appetite for sectarian savagery has been compared to that of Abu Musab al-Zarqawi, the leader of Al-Qaeda in Iraq, who was killed last year.

The former minister, who did not want to be named for security reasons, backed Sunni MPs’ claims that Nouri al-Maliki, the Iraqi prime minister, had encouraged their flight. He alleged that weapons belonging to Sadr’s Mahdi Army had been hidden inside the Iraqi interior ministry to prevent confiscation.

Maliki said last week: “I know that senior criminals have left Baghdad, others have left the country. This is good — this shows that our message is being taken seriously.”

En gruppe der stadig står en del mystik om er målet for dagens overskrifter om, at irakiske og amerikanske tropper har dræbt 250 bevæbnede ekstremister i kampe i plantagerne i Najafs nordlige forstad Zarqa. Antallet kan man stille spørgsmålstegn al den tid at det kommer fra det irakiske politi, der har en tendens til at blæse tabstal op før de har haft mulighed for at overhovedet at tælle de dræbte. Najafs guvernør siger da også, at det totale antal af ekstremister er 200, hvoraf altså ikke alle er dræbt.

Også ekstremisternes identitet er der imidlertid tvivl om. Mens guvernøren kalder dem sunnimuslimske oprørere iblandet udenlandske krigere siger shia-muslimske politiske kilder, det er en blanding af sunni-muslimer og shia-muslimer loyale over for en præst ved navn Ahmed Hassani. Reuters nøjes med det neutrale "en muslimsk kult".

Googler mand navnet Ahmed Hassani dukker der kun en enkelt nyhedshistorie op, om at han i juli, da han var tilknyttet Sadr´s Mehdi-hær, blev arresteret sammen med en kendt terrorist. Noget kunne altså tyde på endnu en aflægger af kampagnen mod Sadr´s tropper. For at krydre historien nævnes det, at de 200 ekstremister skulle have som mål at slå højtstående shiitiske præster ihjel under Ashura-højtiden, der begynder i disse dage.

Inkluderer man muligheden af, at Ahmed Hassani oprindeligt kommer fra Baghdad - og at hans tilnavn altså er al-Baghdadi - finder man ham gennem de sidste 3 år som en konstant stemme mod at sunni- og shiamuslimske irakere skal slå hinanden ihjel, og istedet koncentrere sig om at slå alle andre ihjel. Som sådan har han fordømt de demokratiske valg, har været medstifter af Det Politiske Bureau for den Irakiske Modstand, og har opnået den "ære" sammen med Mutada al-Sadr at være undtaget fra al Qaedas officielle politik med at udrydde alle Iraks shia-muslimer.

UPDATE:

Støvet er ved at lægge sig lidt efter elimineringen af nogle hundrede islamister i Najaf. Men også kun lidt. Alt efter hvilket medie, man lytter til er der nu tale om en shiitisk kult eller en blanding af shia- og sunnimuslimer der kun af ydre var shiitisk og om en irakisk gruppe eller en gruppe ledet og delvist udgjort af udlændinge. Antallet af dræbte der rapporteres om varierer mellem 200 og 350, og selv sektens/kultens/gruppens leder kan man ikke blive enige om. Oprindeligt blev som ovenfor nævnt navnet Ahmed Hassani bragt på banen. Han er nu forsvundet fra medierne, og istedet køres to andre personer på banen: Ali bin Ali bin Abi Talab i New York Times og hos BBC, og Ahmed Hassan al-Yamani i Washington Post.

Med andre ord ved vi idag reelt ikke ikke meget mere end i går.

Bemærk forøvrigt, at al Jazeera traditionen tro rapporterer de højeste tabstal, og åbenbart mener at de 120 fanger der er taget rapporteres som dræbte.

Etiketter: , , , , , ,