14 januar, 2007

Bangladesh: lidt baggrund

I fredags indførte Bangladesh´ regering undtagelsestilstand og aflyste de valgt, der skulle have været holdt den. 22. januar. Undtagelsestilstanden kommer efter længere tids uroligheder, der har kostet 40 mennesker livet. Det er nogenlunde det billede, verden har fået at tildragelserne. Har man været heldig har man også fået at vide, at Bangladesh´ opposition faktisk er glade for aflysningen af valgene. For at få svaret på hvorfor - og hvorfor vi også bør være det - er man nødt til at grave lidt i Bangladesh´ politik.

Regeringen indtil oktober 2006 - Bangladesh har for nuværende kun en "caretaker"-regering, der skal administrere landet indtil valg er foretaget - bestod af det konservativt-muslimske Bangladesh Nationalist Party og det islamistiske Jamaat-e-Islami Bangladesh (JIB). Sammenlagt fik de ved valget i 2001 kun godt 45% af stemmerne, men på grund af den Bengalske valgssystem 210 af de 300 pladser i parlamentet.

Hovedkraften i oppositionen er den venstreorienterede, sekulære Awami Ligaen, der er partiet der stod bag Bangladesh´ uafhængighed fra Pakistan i 1971. Denne rolle er en del af baggrunden for det dårlige forhold mellem regering og opposition, fordi det islamistiske regeringsparti JIB under uafhængighedskrigen i 1971 leverede en stor del af fodfolket til de militser der støttede det vestpakistanske folkemordop mod 3 millioner Bengalere - hovedsageligt Awami Liga-støtter.

Forholdet er yderligere blevet radikaliseret ved, at regeringen totalt ignorerede den tiltagende terror-kampagne fra de to islamistiske partier Jagrata Muslim Janata Bangladesh og Jama´atul Mujahideen Bangladesh, så længe den hovedsageligt gik ud over den sekulære opposition. Regeringen gik enddog så langt som at påstå, at islamistiske terrorister var noget, journalisterne bare forestillede sig.

Selv om de to partier blev forbudt i februar 2005 - efter at deres angreb var begyndt at gå ud over andre en oppositionen - har regeringens behandling af emnet udvidet kløften mellem den og oppositionen betragteligt. Hen på sensommeren kom dertil konflikter omkring det forestående valg - BNP/JIB-regeringen trådte tilbage som den skulle iflg den Bangladeshiske grundlov, og overlod magten til en midlertidig regering, men oppositionen beskylder dem for at have korrumperet valgprocessen så grundigt, at de kunne se sig sikre på at genvinde magten ved det nu aflyste valg.

I november lykkedes det oppositionen af få formanden for valgkommisionen til at træde tilbage, men en række andre problemer forblev stadig uløste - først og fremmest et vælgerregister, som oppositionen anser for ufuldstændigt. Derfor fortsatte den de protester der begyndte i eftersommeren, og som i sidste uge fik FN og EU til at trække deres valgobservatører ud af landet, hvorefter den midlertidige regering ikke havde andet valg end at udskyde valgene.

Etiketter: , ,