05 december, 2007

Godhed for 130 millioner, tak

For godt en uge siden blev det afsløret, at danske læger raskt væk skrive forkerte og overdrevne lægeerklæringer til asylsøgere, for at disse kan få lov til at blive i Danmark selv om de ikke opfylder kravene for det.
Eric Schaumburg mener, at problemet begyndte for omkring 10 år siden.

»På det tidspunkt kunne man få humanitær opholdstilladelse, hvis man havde posttraumatisk stresslidelse. Mange asylsøgere gik til lægen og fik hurtigt og nemt diagnosen, uden at de i lægelig forstand opfyldte kriterierne for sygdommen. Jeg tror, at lægerne var velmenende, men de tilsidesatte deres faglighed,« siger Eric Schaumburg. ..

Kritikken var medvirkende til, at regeringen for få år siden så besluttede, at posttraumatisk stresslidelse ikke længere skulle føre til humanitær opholdstilladelse

»Nu er man gået over til, at man helst skal være psykotisk eller sindssyg for at få humanitær opholdstilladelse. Men det betyder, at jeg og flere af mine kolleger nu ser, at asylsøgere pludselige bliver sindssyge, efter at de velmenende læger har set dem.«

Hvordan ved du, at de pågældende ikke er sindssyge?

»Vi hører fra personalet, at sindssygen pludselig forsvinder som dug for solen, når vi ikke er tilstede. Og vi ved, at de slet ikke tager meget af den medicin, for de har ikke brug for den,« siger Eric Schaumburg. Han ønsker ikke at fortælle, hvilke læger, han retter kritikken mod.

Eric Schaumburg er omhyggelig med at tillægge lægerne de bedste motiver, at forsikre at flertallet af asylsøgerne faktisk er syge, og at understrege at hele sagen i sidste ende er til skade for lægerne og asylsøgerne selv.

De eneste, der ikke figurerer i Eric Schaumburgs - eller de fleste "åbne grænser"-aktivisters - ytringer der dem, der kommer til at betale regningen for lægernes løgnagtighed af et godt hjerte. Mig bekendt er ingen danske læger heller blevet retsforfulgt for slig gerning.

I Norge ser det imidlertid anderledes ud. Her er en læge og en psykolog blevet idømt henholdsvis 2 år og 4 måneder, og 1 års fængsel for deres udstedelse af 50 falske læge- og psykologerklæringer til primært marokkanere. Samtidig er omfanget af den skade, deres godhjertethed gjorde og vil gøre på almindelige skatteborgere blevet opgjort:
Ifølge dommen har legen dermed påført folketrygden et faktisk tap på 20 millioner kroner og et potensielt tap på nær 100 millioner kroner. Dette er i hovedsak utbetalinger knyttet til attføringsstønad og uførepensjon. Legen er i tillegg dømt for medvirkning til grovt forsikringsbedrageri og får inndratt 160.000 kroner. ..

Den kvinnelige psykologen, som praktiserte uten autorisasjon, ble dømt for blant annet medvirkning til grovt trygdebedrageri og dokumentfalsk. Hennes handlinger medførte et faktisk tap på nær 14 millioner kroner og et potensielt tap på ca. 45 millioner kroner, ifølge dommen.

Mon ikke det var på tide, vi på tilsvarende vis begyndte at kulegrave lægeerklærings-cirkuset i asyllejrene?

Etiketter: ,