12 marts, 2008

En lille, beskidt norsk hemmelighed

I disse katastrofetider, da Socialdemokraterne størrelsesmæssigt er faldet fra en andenplads bag Venstre, til nu også at ligge bag kommunistpartiet SF, da har S´ forkvinde Helle Thorning Schmidt virkelig brug for hjælp. Da støttemeldingerne fra Thornings svenske kollega Mona Sahlin ikke hjalp køres der nu frem med det tunge skyts: Norges socialdemokratiske statsminister Thorvald Stoltenberg. Politiken fik det til at lyde sådan:

»Jeg er imponeret over det arbejde, Helle har gjort. Hun er en stærk politisk leder, og hun er en tålmodig politisk leder«, siger statsministeren, der førte de norske socialdemokrater til valgsejr i 2005.

Den lille, beskidte hemmelighed, der hentydes til i overskriften er, at Stoltenberg faktisk ikke vandt valget. Han fik magten på baggrund af en udemokratisk skævvridning af det norske demokrati, der betyder at visse nordmænds stemmer betyder mere end andres. De tre partier i hans koalitionsregering fik således 22.000 stemmer (0,9%) færre end centrum-højre-oppositionen, men fik alligevel 5 mandater mere - og dermed regeringsmagten.

Etiketter: , ,