24 august, 2006

Planeter, Planeter

Som blandt andet JP har fortalt, så mistede vi idag planeten Pluto. Ikke sådan at den forsvandt, men definitionen på en planet blev ændret, så Pluto nu ikke mere er dækket. Oprindeligt så det ellers ud til at vi istedet for en mindre kunne få tre flere, nemlig Ceres (hidtil en asteroide), Charon (Pluto´s måne) og 2003 UB313 (bedre kendt som "Xena", et himmellegeme længere fra Solen end Pluto. Deres størrelse i forhold til Jorden kan ses her:















Dertil kom 12 andre himmellegemer, der måske i fremtiden (når man havde kigget lidt nærmere på dem) også kunne ryge ind under den nye definition af planeter, nemlig 2003 EL61, 2005 FY9, Sedna, Orcus, Quaoar, Varuna, 2002 TX300, Ixion, 2002 AW197 (alle på den anden side af Neptun) og asteroiderne Vesta, Pallas, and Hygiea (mellem Mars og Jupiter). De kan ses her:














Istedet mistede vi så som sagt Pluto som planet, og fik istedet en ny kategori af himmellegemer kaldet dværgplaneter, der inkluderer alle planet-kandidaterne minus Charon (Charon er ikke med, fordi den er en måne).

Og dermed nok planeter for idag :-)